در اینجا قصد داریم به بررسی چسب های  کاشی و سرامیک که  از انواع چسب‌های  ساختمانی  است و از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک به سطوح مختلف استفاده می‌شود بپردازیم. چسب کاشی و سرامیک را می‌توان به دو دسته‌ چسب‌های خمیری و پودری تقسیم کرد. چسب‌های کاشی و سرامیک به جایگزینی جدید و با کیفیت برای ملات ماسه سیمانی  که برای کاشی  کاری استفاده می‌شد، تبدیل شده است.
چسب کاشی و سرامیک یک نوع چسب ساخته شده از سیمان پرتلند غیرآلی پلیمری به همراه سنگدانه، مواد شیمیایی اصلاح شده بر پایه سیمان، پلیمر، سنگ سیلیکا، رزین مصنوعی و هم‌چنین مواد شیمیایی تقویت‌کننده‌ است که از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک و حتی سنگ بر روی سطوح مختلف سیمانی، چوبی و حتی شیشه‌ای استفاده می‌کنند.
استفاده از مواد مذکور در ساخت چسب کاشی باعث ویژگی‌های مثبت و مزایای متعدد در آن شده است.
این چسب‌ها به جای ملات ماسه سیمان کاشی کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند و ضمن این که قدرت چسبندگی و مقاومت خوبی دارند، دردسرهای آماده کردن ملات و پرتی مصالح را از میان برداشته‌اند. این چسب‌ها  هم به صورت پودری هستند و هم به صورت خمیری، و در بسته‌بندی‌هایی با وزن‌‌های مختلف به بازار عرضه می‌شوند.
انواع چسب کاشی

چسب سرامیک پودری :

بهترین چسب کاشی و سرامیک، چسب پودری می‌باشد.  این چسب استحکام بسیار  بالایی دارد  و با استفاده  از آن  می‌توان کاشی و سرامیک، سنگ‌های طبیعی و مصنوعی و موزائیک‌ها استفاده کرد. این چسب هم‌چنین ضدآب است و همپنین مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب و رطوبت نیز  دارد. به  همین  دلیل هم  بهترین گزینه  برای نصب  کاشی و سرامیک  در محیط‌های مرطوب مثل حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه به شمار می‌رود و هم برای چسباندن کاشی استخر هم می‌توان از آن استفاده کرد. چسب پودری کاشی درانواع و گریدهای مختلفی تولید می‌شود. برای استفاده از این چسب‌ها کافی است آن‌ها را با آب مخلوط کردتا یک چسب با کیفیت به دست بیاید.
از مهم‌ترین مزایای  چسب کاشی و  سرامیک پودری  می‌توان به مقاومت  آن در برابر نفوذ آب و رطوبت  اشاره کرد. این چسب به دلیل مزایای متعددش کاربردی‌ترین چسب سرامیک و کاشی به حساب می آید. از جمله مزایای چسب پودری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- قدرت چسبندگی خود را در طول زمان حفظ می‌کند و با مرور زمان استحکام و چسبندگی خود را از دست نمی‌دهد.
- از این چسب می‌توان برای چسباندن کاشی روی کاشی هم  استفاده کرد(در بازسازی ها نیازی به کندن کاشی زیرین نیست).
- قیمت چسب کاشی و سرامیک بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
- نسبت به ملات کاشی از مقدار کمتری استفاده می‌شود که سبب کمتر شدن وزن سازه(بار مرده ساختمان) میگردد.
- استفاده از آن بسیار آسان است و سرعت کار را بالا می‌برد.

نحوه اجرای چسب پودری :

نحوه  استفاده و کاربرد چسب  کاشی و سرامیک  پودری به سادگی انجام می‌شود  و می‌توانید  با  دنبال کردن  مراحل  زیر به راحتی کاشی و سرامیک‌های خود را نصب کنید:
1.      آماده‌سازی سطح : قبل از شروع به نصب،  سطحی  که می‌خواهید کاشی  یا سرامیک را روی  آن نصب  کنید  باید تمیز، خشک و صاف باشد. اگر سطح ناصاف است، باید سطح را برای نصب آماده سازی کنیم.
2.      تهیه چسب : پودر چسب کاشی و سرامیک پودری را با اضافه کردن  آب به تدریج تبدیل  به خمیر میکنیم. معمولاً  بسته‌بندی  محصول دارای راهنمای تهیه و مخلوط‌کردن دقیقی است که باید دنبال شود.
3.      مخلوط کردن : آب را به آرامی به پودر اضافه کنید و همزمان مواد را مخلوط کنید  تا خمیر  یکنواختی به دست آید. اگر مواد را به طور اشتباه مخلوط کنید، ممکن است کیفیت چسب پایین آید.
4.      اعمال چسب : با استفاده از کاردک دندانه دار چسب را به سطح اعمال کنید. توصیه می‌شود چسب را به سطح با زاویه 45 درجه اعمال کنید. ترکیب آماده شده حداکثر در مدت 2 ساعت می بایست استفاده شود.
5.      نصب کاشی یا سرامیک : کاشی یا سرامیک را روی سطح قرار دهید. با فشار دادن به سمت پایین و چرخاندن به طور ملایم، از حباب‌ ها هوا در میان چسب و کاشی جلوگیری کنید(البته بهتر است از دستگاه های ویبره برای تخلیه حباب زیر سرامیک استفاده شود).
6.      چینش و تنظیم : کاشی‌ها یا سرامیک‌ها را تا جایی که لازم است تنظیم کنید تا فاصله‌ها و طرح‌ها تطابق داشته باشند.

7.      توصیه اکید مشود که  برای نصب دقیق تر  و با کیفیت تر و  بالا بردن سرعت  نصب حتما از  کلیپس و گوه (همتراز) و صلیب استفاده گردد.

8.      پاک کردن اضافی چسب : پس از نصب سرامیک ها ، زائده های چسب سرامیک که بیرون زده است را تمیز کنید.
9.      خشک شدن : صبر  کنید تا  چسب کاشی  کاملاً خشک  شود. زمان  خشک شدن  ممکن  است بسته  به نوع  چسب، شرایط محیطی و ضخامت چسب تغییر کند.
10.  پرکردن فاصله‌ها : پس از خشک شدن کاشی‌ها، فاصله‌های بین آنها را با استفاده از پودر های بند کشی پر کنید.
11.  تمیز کردن نهایی : پس از پرکردن فاصله‌ها، سطح کاشی‌ها  را با یک  پارچه تمیز و مرطوب پاک کنید تا از زائدات چسب و پودر بندکشی پاک شود.

چسب سرامیک خمیری:

چسب کاشی خمیری به صورت آماده است و دیگر مثل چسب پودری نیاز به  اضافه کردن آب یا مواد  دیگری به آن نیست. بهتر است از چسب خمیری برای کاشی‌کاری مکان‌هایی استفاده شود که رطوبت کمی دارند. چسب  خمیری از مواد  اکریلیک بر پایه  آب ساخته شده است و تقریبا برای تمامی سطوح داخلی و خارجی ساختمان می‌توان از آن استفاده کرد. تنها نقطه ضعف این چسب این است که برای مکان‌های با رطوبت بالا و کاشی‌های شیشه‌ای مناسب نیست.
نحوه اجرای چسب خمیری :
نحوه استفاده از چسب کاشی و سرامیک خمیری به سادگی قابل انجام است و مراحل زیر را می‌توانید دنبال کنید:
1-آماده‌سازی سطح:  قبل از شروع نصب، سطح که می‌خواهید  کاشی یا سرامیک  را روی آن  نصب کنید، باید  تمیز، صاف و خشک باشد. اگر سطح ناصاف نیست، ممکن است نیاز به اصلاح و تراز کردن داشته باشد.
2-تهیه چسب: بسته‌بندی چسب کاشی و سرامیک خمیری را باز کنید و  مطابق   دستورالعمل  تولیدکننده مقدار  مناسبی  از چسب  را  از  بسته‌بندی بردارید.
3-اعمال چسب: با استفاده از کاردک یا  ابزار مشابه، چسب را به سطح اعمال کنید. نحوه اعمال ممکن است به دلیل نوع کاشی یا سرامیک و ترکیبات چسب متفاوت باشد. از طریق دستورالعمل تولیدکننده، نحوه اعمال را مشاهده کنید.
4-نصب کاشی یا سرامیک: کاشی یا سرامیک را با دقت و با  توجه به  ترکیبات  چسب کاشی  خمیری  روی  سطح قرار دهید. با فشار دادن به سمت پایین و چرخاندن به طور ملایم، از حباب‌های هوا در میان چسب و کاشی جلوگیری کنید.
5-تنظیم و چینش کاشی ها: کاشی یا سرامیک  را به  چینش  مورد نظر  تنظیم کنید.  اگر نیاز  به تنظیم  دقیق‌تری دارید، می‌توانید از امکانات تنظیم مجدد قبل از خشک شدن کاشی خود  استفاده  کنید. توصیه  اکید  میشود که  برای نصب  دقیق تر و با کیفیت تر و بالا بردن  سرعت  نصب حتما از کلیپس و گوه (همتراز) استفاده گردد.
6-پاک کردن اضافی چسب: پس از نصب، زائدات چسب کاشی که از مواد بیرون زده است را با یک پارچه مرطوب پاک کنید.
7-خشک شدن: صبر کنید تا چسب کاشی  کاملاً خشک  شود. زمان خشک شدن ممکن است به ترکیبات چسب و ضخامت چسب و شرایط محیطی وابسته باشد.
8-پرکردن فاصله‌ها: پس از خشک شدن کاشی‌ها، فاصله‌های بین آنها را با استفاده از پودر بندکشی پر کنید.
9-تمیز کردن نهایی: سطح کاشی‌ها را با یک پارچه تمیز و مرطوب پاک کنید تا از زائدات چسب و پودر بندکشی پاک شود.

مقایسه مزایا و معایب چسب پودری و خمیری
مزایای چسب کاشی و سرامیک پودری:
مقاومت بیشتر در برابر فشارهای زیاد- ماندگاری طولانی تر نسبت به چسب خمیری- مقاومت بالاتر رطوبت نسبت به خمیری.

معایب چسب کاشی و سرامیک پودری:
مراحل تهیه و مخلوط‌کردن طولانی تر است- زمان خشک شدن ظولانی تر نسبت به خمیری.

مزایای چسب کاشی و سرامیک خمیری:
سهولت در استفاده- زمان نصب سریع تر نسبت به چسب پودری.

معایب چسب کاشی و سرامیک خمیری:
ماندگاری کمتر نسبت به چسب پودری.


استانداردهای چسب کاشی و سرامیک
استاندارد ISIRI 12492 : استاندارد ملی چسب کاشی 12492 یکی از مهم ترین  استانداردها  در زمینه  چسب کاشی و سرامیک است که باید هنگام انتخاب چسب مورد توجه قرار گیرد.
 
استاندارد بین‌المللی   EN 12004: این  استاندارد  اروپایی  به مواد  چسبی برای نصب  کاشی‌های کاهش‌یافته  اشاره دارد. این شامل  انواع مختلف چسب‌های کاشی و شیروانی مانند چسب‌های سرامیکی، موزائیکی و پارکتی می‌شود.
انواع چسب بر اساس استاندارد EN 12004:
:C1چسب های کاشی C1 برای کاشی های سرامیکی و چینی با جذب آب بالاتر و برای نصب بر روی  سیستم های  گرمایش از کف، خارج از منزل، مناطق با رطوبت بالا و روی دیوارهای خشک یا  مواد  عایق  رطوبتی  توصیه می شود. برای زیرلایه‌ها و شرایط سخت‌تر، چسب‌های کاشی C1 باید با دوز بالاتر پودر پلیمری پراکنده اصلاح  شوند  تا  انعطاف‌پذیری  و قدرت  اتصال  آنها  افزایش یابد و از دوام و ظاهر بصری کاشی‌کاری محافظت شود باید توجه  داشت  این نوع چسب کاشی  برای  کاشی های بزرگ  نباید استفاده شود. قدرت چسبندگی آنها باید حداقل 0.5 مگاپاسکا باشد.
 
:C2چسب های کاشی C2 چسب  های بهبودیافته هستند که برای انواع کاشی های سرامیکی و چینی و تقریباً برای هر نوع بستری از جمله کاشی های قدیمی توصیه می شود. سایز کاشی های بزرگتر را میتوان با این چسب استفاده کرد . قدرت چسبندگی حداقل 1 مگاپاسکال (N/mm2) است.
 هر دو چسب کاشی C1 و C2 نیز به عنوان S1 یا S2 طبقه بندی می شوند که به انعطاف پذیری آنها اشاره دارد: S1 یک چسب انعطاف پذیر است. S2 یک چسب بسیار انعطاف پذیر است.
علامت  Tبه معنی چسب با لغزش کم است.
علامت F به معنی چسب زودگیر میباشد.
علامت E به معنی چسب با زمان اجرای زیاد میباشد.
 
هنگام انتخاب یک چسب کاشی مناسب،  این  سیستم  طبقه بندی  رسمی به  مشتریان  کمک  می کند  تا گرایش های خود را پیدا کنند و به آنها اجازه می دهد چسب ها را با هم مقایسه کنند.
 
استاندارد EN 934-2 : یک استاندارد  فنی،  جزء استانداردهای  مهم در  حوزه  مصالح  ساختمانی  محسوب می‌شود  و  به تنظیم کیفیت و خصوصیات مواد افزودنی مورد استفاده در ساختمان‌ها و سایر پروژه‌های مشابه می‌پردازد. این  استاندارد به منظور تضمین کیفیت و کارایی بهتر محصولات، بهبود عملکرد بتن و ملات، و  کاهش  مشکلات  احتمالی  در فرآیند  ساخت و نصب مصالح ساختمانی طراحی و اجرا شده است.